Skip to main content
ProSensus

Työnohjaus tukee työhyvinvointia

Pro Sensus tarjoaa työnohjausta, ammatillisen toiminnan kehittämiseen tähtäävää ohjaavaa keskustelua. Työnohjauksessa työntekijät voivat käsitellä työhön liittyviä kysymyksiä, kuten työhyvinvointia, työyhteisöä, työmotivaatiota, työstressiä, työelämän haasteita ja työuraa. Työnohjauksessa työntekijät voivat myös kehittää työelämätaitoja, kuten vuorovaikutustaitoja, ongelmanratkaisutaitoja, ajanhallintataitoja ja työhyvinvointitaitoja. 


Tarvitaan toimivat rakenteet


Työn rakenteet tarkoittavat paitsi fyysisiä olosuhteita töissä, niin myös ei-aineellisia käytänteitä ja linjauksia, joilla työyhteisön toimintaa organisoidaan. Mikäli esimerkiksi palaverit ovat yhtä kaaosta, viestintä ontuu tai tieto ei kulje, heikot rakenteet heijastuvat väistämättä työn tekemiseen. Rakenteiden heikkous tuottaa usein epävarmuutta. Epävarmuus taas saattaa heijastua muihin osatekijöihin, kuten tunteisiin ja perustehtävän tekemiseen, esimerkiksi turhautumisena.


Perustehtävän tulee olla selkeä


Perustehtävä vastaa kysymykseen siitä, mitä tarkoitusta varten työ on olemassa ja miten siinä pyritään tarkoitukseensa. Esimerkiksi hammaslääkärin perustehtävä on suun terveyden edistäminen (mitä) erilaisin korjaavin, ylläpitävin ja ennaltaehkäisevin (miten) toimenpitein. Kun perustehtävä on selkeästi määritelty, niin työn tekemisen päämäärä ja keinot siihen pääsemiseksi ovat selkeämmät. Muuttuvissa olosuhteissa on ensiarvoisen tärkeää, että omaa tehtävänkuvaa on mahdollista reflektoida säännöllisesti.


Johtaminen on palvelutehtävä


Johtaminen on työn edellytysten turvaamista, turvallisen työntekemisen mahdollistamista, osaamisen valjastamista, vahvuuksien tukemista ja kehittämiskohteiden tunnistamista sekä toimeenpanovastuun kantamista etenkin silloin, kun työssä ilmenee haastavia vaiheita. Johtajuuden tärkeimpiä tehtäviä on tukea työssäjaksamista. Sen varaan rakentuu toiminnan tuottavuus, innovatiivisuus ja eettisyys. Itsen ja muiden johtaminen on vastuun kantamista työn tekemisen edellytyksistä.


Työ herättää tunteita


Työnohjauksessa työn herättämiä tunteita tarkastellaan sekä työyhteisön toimintakulttuurin, työn muiden osatekijöiden (rakenteet ja perustehtävä) ja työntekijän henkilökohtaisten ominaisuuksien kautta.  Olemme ihmisinä erilaisia, ja reagoimme ympäröiviin olosuhteisiin eri tavoin. Itseymmärryksen kasvattaminen auttaa tiedostamaan ja käsittelemään työn herättämiä tunteita, ja parhaimmillaan hyödyntämään niitä toiminnan moottorina. Tunne ennakoi liikettä, muutosta, toimintaa.