Mitä psykoterapia on?
Kelan kuntoutuspsykoterapian tavoitteena on työ- ja toimintakykyä rajoittavan mielenterveysongelman tai sen oireiden lievittyminen.
Psykoterapian yleisenä tavoitteena on kärsimyksen lievittyminen sekä kasvava itseymmärrys.
Psykoterapeutti on Valviran hyväksymä terveydenhuollon ammattihenkilö. Psykoterapian yleisenä tavoitteena on kärsimyksen lievittyminen, itse- ja tunnesäätelyn kehittyminen sekä hyvinvointia lisäävän toimijuuden kasvaminen henkilökohtaisen elämän valintoissa ja sosiaalisissa suhteissa. Tämän tavoitteen täyttyessä myös työ- ja toimintakykyä rajoittava psyykkinen kärsimys yleensä lievittyy.
Kelan kuntoutuspsykoterapia
Auttaako psykoterapia?
Lähteet:
Castonguay, L.G. & Beutler, L.E. (2006). Principles of therapeutic change that work. New York Oxford University Press.
Livesley, W.J. (2007). An integrated approach to the treatment of personality disorder. Journal of Mental Health, 16, 131-148.
Norcross, J.C. (Ed.). (2011). Psychotherapy relationships that work: Evidence-based responsiveness (2nd ed). New York: Oxford University Press.
Psykofyysinen psykoterapia on psykoterapeuttista työskentelyä ajatusten, tunteiden ja kehon järjestäytymisen kanssa
"Psykofyysinen psykoterapia on täydennyskoulutusta, joka keskittyy kehon ja mielen yhteyteen. Psykofyysisen psykoterapian syventävät opinnot käytyään, psykoterapeutti voi tarjota asiakkailleen keho-mieli-yhteyden huomioivaa psykoterapiaa"
Suomessa psykofyysiseen psykoterapiaan (tai kehopsykoterapiaan) voi perehtyä 4-vuotisessa ammatillisessa täydennyskoulutuksessa. Psykoterapeutti voi opiskella psykofyysistä psykoterapiaa, kehokeskeisin työskentelytavoin, oman psykoterapiaviitekehyksensä täydentämiseksi. Käytännönläheinen opiskelu tapahtuu säännöllisessä työnohjauksessa, kokemuksellisesti, terapeutin oma psykofyysinen psykoterapiaprosessi koulutukseen sisältyen. Koulutus ei johda Valviran myöntämiin ammattioikeuksiin, vaan se on täydennyskoulutusta jo psykoterapeutin ammattinimikkeen omaaville tai koulutuksen aikana psykoterapeutiksi valmistuville terveydenhuollon laillistetuille ammattihenkilöille.
Kehokeskeisyys voi olla olla suhtautumistapa kohtaamistyöhön
"Kehopsykoterapia keskittyy kehon ja mielen yhteyteen ja näkee ihmisen osana laajempaa kokonaisuutta. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta omasta kehosta ja sen järjestäytymisestä sekä yhteydestä tunteisiin ja ajatuksiin. Työskentelyn aikana tutkitaan, miten ruumiillisuus merkityksellistää kokemusta ja miten koetut merkitykset ruumiillistuu. Tavoitteena on löytää ajantasaisia mahdollisuuksia olla vuorovaikutuksessa itsen ja ympäröivän todellisuuden kanssa"
Kehopsykoterapia on psykofyysisten psykoterapiamenetelmien harjoittamista psykoterapiassa
"Kehopsykoterapiassa harjoitellaan keho-mielitietoisuutta. Tavoitteena on vahvistaa taitoa olla läsnä hetkessä, hyväksyä tunteet ja tehdä tietoisempia valintoja. Harjoitusten avulla kehitetään itsetuntemusta ja kykyä säädellä omaa toimintaa. Kehopsykoterapiassa pidetään tärkeänä huomioida sosiaalista liittymistä ja ihmisen yhteyttä ympäröivään todellisuuteen. Tavoitteena on edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia"
Kehopsykoterapiatyöskentely hyödyntää menetelminä ainakin mielentämistaitoharjoittelua, kehotietoisuusharjoittelua ja tietoista hyväksyvää läsnäoloa vahvistavaa harjoittamista. Kysymys on nimenomaan taitojen harjoittelusta, joihin meillä jokaisella on lähtökohtainen valmius ruumiillisen olemassaoloomme perustuen. Kehopsykoterapiatyöskentelyn tarkoituksena on tukea itsesäätelyä sekä eettisesti kestävien ja vastuullisten valintojen tekemistä. Kun lisäämme mahdollisuuksiamme olla arjessamme läsnä tässä ja nyt - elämistodellisuutemme ja historiallisen ajanhetkemme tiedostaen, sekä keskittyen havainnoimaan tietoisuuttamme, voimme tehdä eettisempiä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia lisääviä valintoja, kuitenkaan keskeneräisyyttä tuomitsematta, arvottamatta – myös haavoittuvaisuutemme hyväksyen, kiinnostusta ja ihmettelyä vaalien.
Mitä kehopsykoterapiassa tapahtuu?
Psykofyysisessä psykoterapiassa tutkitaan ajatuksia, tunteita, tuntemuksia, kehon järjestäytymistä - tarkoituksena on näiden erilaisten tietoisuuden tahojen integroituminen ja asiakkaan kokemuksia jäsentävän kertomuksen syntyminen.
Mitä tarkoittaa kehon järjestäytyminen? Kehomme pyrkii hetki hetkeltä järjestäytymään, eli olemuksellisesti sovittautumaan siihen todellisuuteen, jossa elämme. Tämä ilmenee esimerkiksi sekä spontaanisti että tarkoituksellisesti tapahtuvina orgaanisina tapahtumina aina solutasolta näkyviin liikkeisiin: kohti tai pois ilmenevinä liikkeinä, eleinä ja ilmeinä, asentoina (kehon kannattelu), habituksena (tapana, jolla tyypillisimmin ilmennämme itseämme) ja lihastonuksena eli lihasten toimintaan valmistavana jäntevyytenä tai palautumiseen ja lepoon valmistavana rentoutena.
Tunne mitä tunnet - mitä tarkoittaa tunteiden tunteminen? Arkikielessä perustunteiksi nimetään yleensä ilo, suru, viha, häpeä, pelko, inho ja yllätys. Kehopsykoterapiassa tunnustellaan tunteiden sanottamisen lisäksi niiden kehollista ilmenemistä. Tunteiden psykofysiologiaa voidaan tunnustella esimerkiksi tutkien niiden toimintaa suuntaavaa ja vireystilaa säätävää tarkoitusta (esimerkiksi ilo - kohti, häpeä - pois) eli emotionaalista valenssia. Tunteet ilmentävät myös suhtautumistapaa ennakoivaa eläytymistä (esimerkiksi miellyttävä-neutraali-epämiellyttävä) eli affektilaatua. Näiden lisäksi tunteita voidaan tunnistaa myös kokemuksia jäsentävinä eläytymisinä eli emootioina sekä kognitiivisen arvion sisältävinä tunne-elämyksinä eli tunteina: "olen iloinen", "olen surullinen" jne. Tunteiden tuntemisella kehopsykoterapiassa pyritään siis tunnistamaan tunteiden psykologiset laadut ja fysiologiset tapahtumat.
Miten ajatussisältöjä voidaan tutkia kehollisesti? Ajatukset välittävät kielellisten merkitysten ja merkitsijöiden eli sanojen käyttävää ainesta, jota tietoinen mielemme hyödyntää kokemusten ja elämysten jäsentämiseen. Tunnistaessamme ajattelevamme, tunnistamme merkitysten ja merkitsevien sanojen henkilökohtaisia, sosiaalisia ja jopa kollektiivisesti jaettuja symbolisia merkityssisältöjä. Yritämme kommunikoida kokemaamme, teemme sen vuorovaikutuksessa usein sanoihin perustuvan kerronnan muodossa. me, tunnistamme merkitysten ja merkitsevien sanojen henkilökohtaisia, sosiaalisia ja jopa kollektiivisesti jaettuja symbolisia merkityssisältöjä. Yritämme kommunikoida kokemaamme, teemme sen vuorovaikutuksessa usein sanoihin perustuvan kerronnan muodossa. me, tunnistamme merkitysten ja merkitsevien sanojen henkilökohtaisia, sosiaalisia ja jopa kollektiivisesti jaettuja symbolisia merkityssisältöjä. Yritämme kommunikoida kokemaamme, teemme sen vuorovaikutuksessa usein sanoihin perustuvan kerronnan muodossa.
Ajatukset muovaavat meitä ja toimintaamme. Sanontaankin, että puhuessamme kieltä, kieli puhuu meidät. Ajatusten kommunikatiiviset sisällöt, sanat mukaan lukien, muodostavat keskeisen osan sitä, miten ymmärrämme itseämme, toisiamme ja todellisuutta. Ajatukset myös luovat sanojen ja niiden kantamien merkitysten avulla käsitystämme todellisuudesta. Siksi niiden tarkastelu myös psykoterapiassa on keskeistä. Esimerkiksi, jos toistamme itsellemme määrättyjä ajatuksia, ne voivat värittää kokemuksiamme ja vahvistaa tulkintaamme liittyviä tunteita. Elämyksellisesti tai kokemuksellisesti kertoja-kokijalle saattaa olla myös hieman eri asia todeta olevansa iloinen kuin todeta tuntevansa iloa. Ensimmäisessä on mahdollisesti kyse minusta olemuksellisesti ja läpikotaisin iloisena, jälkimmäisessä kenties minuudesta [vihdoin?] kykenevänä tuntemaan tunteita, kuten iloa. Näin ilmaistuna molemmat ilmaukset välittävät hieman erilaisia merkityssisältöjä. Kehokeskeisessä työskentelyssä huomioidaan myös tällaisia kommunikatiivisia ilmauksia ja niiden mahdollisia merkityksiä sekä viittaussuuntia esimerkiksi tunteisiin ja kehon järjestäytymisen tapahtumiin.
Psykofyysisestä psykoterapiasta kertova kirja kustannus OY Duodecimin kustantamana löytyy TÄÄLTÄ
***
Suomen Psykofyysisen Psykoterapian yhdistys ry yhdistää psykofyysisen viitekehyksen ammattilaiset ja toimii alustana tiedonvaihdolle ja yhteistyölle. Yhdistyksen sivuilta löydät psykofyysisellä työskentelyotteella työskenteleviä ammattilaisia. Yhdistyksen kotisivut löytyvät TÄÄLTÄ
Psykofyysisestä psykoterapiasta kertova YouTube-dokumentti löytyy TÄÄLTÄ